Vakantie voorbij? Fade-in ...
25365
post-template-default,single,single-post,postid-25365,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Vakantie voorbij? Fade-in …

Vakantie voorbij? Fade-in …

Vakantie gedaan? Dan is terug naar het werk het onvermijdelijke. Het prikt even, want je bent immers een ander tempo gewoon de laatste weken. Mijmeren mag, en dromen van nieuwe plannen ook, maar toch schakel je best weer op cruise control. Hoe schep je orde in de chaos? Enkele tips op een rijtje.

 

1. ‘verlof’ op de eerste werkdag

De draad opnemen doe je best gefaseerd. Weliswaar een korte aanloop, maar jezelf dat overgangetje gunnen. Met andere woorden: werken op een lager tempo. Rustig erin vliegen. Na een paar uren weet je niet beter. Immers, dat doe je ook de laatste uren voor je vakantie. Fade out, fade in.

 

2. De draad weer oppikken

Misschien had je wel leuke ideeën toen je met vakantie was? Misschien heb je ze nog onthouden, of zelfs opgeschreven? Ze terug tevoorschijn toveren en netjes noteren, is al een mooie start. Doe het gestructureerd. Ze zijn wellicht waardevol. En maak een todolijst. Een planning. Je bent vertrokken voor je het weet.

 

3. Vertraagd vergaderritme

Het vergaderritme is gedaald tijdens de vakantie. Dat geeftje net wat meer zuurstof om te aclimatiseren. Om de dingen bij te benen. Maak er gebruik van. Werk zelf niet trager dan het bedrijf, maar creëer wat voorsprong. Het is er de uitgelezen kans voor.

 

4. Verwerk e-mails chronologisch

De meest recentste eerst. De oudste e-mails zijn negen kansen op tien niet meer relevant om acties uit te halen. De relevantie van je e-mails gaat achteruit met hun leeftijd.
 Misschien is er toch iets mee te doen?

 

5. Welke voornemens heb je gemaakt tijdens je vakantie?

Voeg deze toe aan je to do’s. Zolang je voornemens geen gewoontes zijn, zijn het projecten die je later moet afwerken.
 Is altijd een fijn lijstje om aan te leggen. Het is niet dwingend, het vrijblijvend karakter geeft je er wel goesting in.

 

6. Jetlag?

Kan gebeuren. Je vermijdt dit best door een paar dagen vakantie tussen je terugkomst en je start te breien. Als het dan toch niet mogelijk is, hou er dan rekening mee dat je alertheid en capaciteiten een stuk lager liggen dan wanneer je op gewoon ritme draait.

 

7. Evalueer nieuwe gewoonten die je startte tijdens de vakantie

De vakantie is typisch zo’n periode waarin er nieuwe gewoontes ontstaan. Je hebt meer gewandeld en nagedacht dan normaal. De gebruikelijke triggers zijn er niet en zo ontstaan er nieuwe gewoontes. 

Wil je die behouden? Stel dan triggers in welke je acties zullen starten. Voorzie ook de nodige capaciteit. Die tienduizend stappen zetten, lukt niet tussen twee vergaderingen door, om een voorbeeld te noemen 😉

 

8. Terug naar routine van voor de zomer

Het is een goed idee om een checklist te hebben van hoe je aan je dag begon voor je vakantie. De tijd weg van kantoor haalt je gewoonten door elkaar.
 Het prikt even, maar het is nodig. En het herlanceert je naar de onvermijdelijke werkperiode. Werken is leuk, vakantie ook. Het kader is gewoon verschillend.

 

9. Welke prioriteiten na de vakantie?

Leg een lijstje aan met je acties die je wil verwezenlijken. Stel prioriteiten. Tijdens je vakantie hebben al je projecten stilgelegen. Opnieuw opstarten is bijzonder moeilijk wanneer je niet weet wat je gaat doen.
 Met kleine acties starten is dan een goed idee.

 

Veel werkplezier!

 

David

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.